

Vadovas
Profesorius Shigeru Kyuwa
Ph.D. (Žemės ūkio)
Biomedicinos mokslų katedra,
Žemės ūkio ir gyvosios gamtos mokslų aukštoji mokykla,
Tokijo universitetas
Noroviruso šalinimo poveikio demonstracija
Bandymų organizacija
Biomedicinos mokslų katedra, žemės ūkio ir gyvosios gamtos mokslų aukštoji mokykla, Tokijo universitetas
Bandymo metodas
Naudotas pelių norovirusas [Mouse norovirus] (1) virusas, priklausantis Calicivirus Norovirus genčiai (vienos vijos RNR virusas, jutiminis, be apvalko). (2) Susijęs virusas, priklausantis tai pačiai virusų genčiai kaip ir žmogaus norovirusas, kurį galima naudoti kaip žmogaus noroviruso pakaitalą. (3) Padidintos pelių makrofaginio tipo naviko ląstelių linijos RAW264 ląstelės. MNV-S7 atmaina („Genbank“ prisijungimas Nr. AB435515, „Toya“ ir kt.), naudota šiame eksperimente, papildyta RAW264 ląstelėmis (įsigytomis iš RIKEN BRC ląstelių banko). D-MEM/Ham F-12 (kuriame yra raudonojo fenolio, HEPES, natrio piruvato) naudotas kaip kultūrų tirpalas. Viruso koncentracija nustatyta TDIDT50 metodu, naudojant 96 duobučių plokštelę.

Noroviruso išlikimo rodiklis po 4 valandų „Streamer“ srauto tesiekė 0,6 %, naudojant du mėnesius, palyginus su 1,3 %, naudojant vieną įrenginį, o tai patvirtina maždaug dvigubai didesnį slopinimo efektą.
* Rezultatai eksperimentinėmis sąlygomis per demonstraciją gauti tik su „Daikin Streamer“ srautiniu įrenginiu.
Saugokitės noroviruso žiemą!
Bakterinis maisto apsinuodijimas dažniau pasitaiko vasarą, kai grybeliai yra labiau linkę augti, bet kadangi virusams labiau patinka žema temperatūra ir sausa aplinka, virusinių apsinuodijimų maistu padaugėja žiemą. Didžiąją jų daugumą sudaro apsinuodijimas maistu dėl noroviruso. Norovirusas yra itin užkrečiamas ir dažnai plinta etapais, todėl būna daugiau protrūkių ir atvejų nei vasarą. Vertinant apsinuodijimo maistu pacientų skaičių per metus, norovirusas sudaro daugiau nei pusę jų.